Děti si zkusily práci rozhlasového redaktora

09. Června 2014


Pro patnáct dětí, které se účastnily interaktivní dílny, to nebylo vůbec jednoduché, a s podobným tématem se setkaly vůbec poprvé. Lektorkou jim byla zkušená redaktorka, která má za sebou osmnáct let praxe ve veřejnoprávním rozhlase, Michaela Vetešková. Michaela je také autorkou dvou knížek pro děti s názvem „Jak maminka vylezla na strom“ a „Jak maminka vylezla na věž“.

V první části dílničky Michaela Vetešková vysvětlila školákům, kdo je redaktor, moderátor, co je tisková konference, jak se točí reportáž, jak redaktor natáčí vstup z místa pro rozhlasovou stanici, a také dětem předvedla cvičení na správné mluvení a rozmluvení. Poté následovala hodinová část, kdy se vše odehrávalo v praxi a mluvilo se „živě“ na mikrofon.

Michaela si pro žáky šestých tříd připravila námět na reportáž, ve které měli natáčet živý vstup z česko-slovenského mechanického betléma v Horní Lidči. Žáci museli pro rozhlas například připravit odpovědi na otázky „Proč je tohle místo pěkné?“,“Co se Vám na betlému líbí?“, „Jste rádi, že tady betlém je?“, „V jakém městě nebo obci betlém je?“, „Nevadí, že máš vánoce i v létě?“. Pro děti to nebylo vůbec snadné, protože musely otázky rychle vymýšlet, a pak stejně rychle na ně odpovídat. Michaela se snažila, aby se žáci co nejvíce dostali do reality redaktora…


Celý článek naleznete na Regionvalassko.cz